Bibliotekspenge for begyndere

Bibliotekspenge er en støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen til danske forfattere, illustratorer og oversættere - m.fl. men vi fokuserer på forfattere her. Støtteordningen startede i 1946 og fra 2018 gjaldt den også e-bøger. I år er støtten samlet på 195.702.245,- og her går 13,8 % til e-bøger og netlydbøger. Støtten er på finansloven, og da der ikke forelå en da bibliotekspengene normalt skulle falde, fik forfatterne simpelthen - ikke noget. De er først lige blevet opgjort og bliver udbetalt i slutningen af maj.

Og der er andre ting, der er vigtige at vide som (især ny) forfatter og som indkøber og formidler på bibliotekerne, men også som kulturforbruger, så keep reading:

1) Du skal selv tilmelde dig ordningen - det sker ikke automatisk - og det gør du på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmesiden,hvis du vil på listen MEN

2) Der er en "bagatelgrænse" og jeg sætter i citationstegn for i mange forfatterøkonomier er det ingen bagatel at gå glip af penge uanset hvor tilsyneladende få. I år er den grænse på 1.407,- Så rammer du derunder, får du ganske simpelt niks og nada.

Men hvordan udregnes pengene så? Ja, det er både en popularitetskonkurrence og ikke.

Man får udbetalt bibliotekspenge efter *hvor mange og hvilke typer bøger du har stående på de danske biblioteker* - det handler ikke om udlån, men her er det vigtigt at huske at hvis dine bøger ikke bliver lånt ud, så ender de ofte på en kassationsliste og så har du færre bøger på biblioteket næste år.

Så i teorien behøver dine bøger ikke være populære, men et folkebibliotek har en dynamisk samling der afspejler borgernes interesser, så blot fordi dine bøger er indkøbt i første omgang betyder det ikke de bliver der.

Derfor er det også en god ide at sørge for der fortsat er omtale af bogen, ikke blot når den udkommer (forlag, jeg kigger også på jer her, husk jeres forfattere, der udkom med noget sidste år i jeres formidling på SoMe også selvom der udkommer ny, glitrende litteratur.)

Men får man så det samme for en begynderlæsningsbog som for en mursten-scifi roman?

Naturligvis ikke. Bibliotekspenge udregnes udfra et pointsystem. Her er et par eksempler, men det hele kan ses frit tilgængeligt på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.

Billedbøger (for børn) (BI) = 3 point pr. side (1½ point pr. minut)

Tegneserier (TE) = 3 point pr. side (1½ point pr. minut)

Lyriksamlinger (LYRIK) = 6 point pr. side (3 point pr. minut)

Skønlitterære bøger (for voksne) (SKØNV) = 1,7 point pr. side til forfatteren

Og det er også offentligt hvad forfatterne hver især får i støtte. De tal ligger også på hjemmesiden, og dokumentet er på 248 sider. Det er mange forfattere (10.338 forfatteremi 2022 for at være præcis) og man skal altså ikke mange sider ned før det udbetalte (som der i øvrigt skal betales skat af) er et par nydelige månedslønninger, men ikke mere end det og langt de fleste får en pæn pose penge, men ikke noget man kan leve af.

Faktisk er gennemsnittet under 20.000,- på trods af at mastodonten Reuter ligger på den lune side af 700.000,- og Ottesen, Aakeson og Bøgh Andersen er lige under.

Det er vigtigt at huske, at når biblioteker skærer ned på at indkøbe materialer rammer det altså forfatterne dobbelt. Både i færre solgte eks men også i færre bibliotekspenge - og lånere, husk at jeres lån sørger for at bøgerne *bliver* på bibliotekets hylder og jeres efterspørgsel viser indkøberne hvad I ønsker mere af. At låne på biblioteket støtter også forfatterne. Og indkøbere, måske kan vi bruge lidt flere penge på den smallere litteratur og lidt mindre på genudgivelser af klassikere?

Next
Next

Om at nå dertil hvor man skal være