1000 bøger - det begynder med en ide

#1000bøger

Nomineret til Blixen Prisen for Årets Indsats for Litteraturformidling 2019

 

EARLY LITERACY

Early eller tidlig literacy handler ikke om at klare tests bedre eller få bedre karakterer - det er en positiv sideeffekt, men ikke formålet. Det handler heller ikke om at barnet skal lære at læse og skrive, før de starter i skole.

Det handler om at give barnet en god start sprogligt, inspirere barnet til læsning som underholdning og leg og dermed også til læring. Ikke blot i skolesammenhæng, men i livet.

Hvor meget der tales med og til børn de første 3 år af deres liv har betydning for resten af deres liv. Der er børn der lærer 7 nye ord om dagen helt fra fødslen, men der er også børn der kun lærer 2. Den forskel er svær at rette op på senere i livet. Når de først starter i skole, er der så mange nye input og ting de skal lære, at der ikke er kognitiv kapacitet til også at lære de ord, de er bagud. Derfor er fokus på early literacy så utrolig vigtigt - både i daginstitutionerne, men bestemt også i hjemmene.

En ekstra bonus ved at læse med børnene hver dag udover at de udsættes for nye ord på daglig basis er desuden at de får et godt forhold til bøger, ikke som lektier, men som underholdning og hyggeligt samvær med forældre eller værger. Det er også et pusterum i en travl hverdag og en øvelse i fordybelse og koncentration. Det udvikler fantasien og kreativitet og gør børnene nysgerrige efter at lære.

IMG_7825.jpg

Min mission er at få læsningen tilbage i hjemmene. Læsning har efterhånden fået et ry som udelukkende værende noget der hører skolen til -  lektier og en sur pligt for både børn og forældre. Læseglæden og den gode oplevelse bliver opslugt af læsebånd og formaninger om '20 min om dagen'.
Det er en skam, for læsning er ikke blot nødvendigt for at kunne studere og blive klogere i skolen. Læsning udvikler os som mennesker. Læsning lærer barnet empati, koncentration og sætter hjernen på arbejde. Det udvikler fantasi, lærelyst og kreativitet.

Projektet her har til formål at hjælpe med at få mere sprog og læsning ind i hverdagen, så børnene har et godt ordforråd og er ivrige efter at komme i gang med at lære, når de starter i skole. Det har til formål at skabe læselyst og -vaner helt fra børnene er små. Og udover alle de fordele der er ved tidlig literacy og læsning generelt, så undgår man også en del konflikter senere hen, når barnet skal til at læse 20 min om dagen, hvis barnet i forvejen synes det er sjov aktivitet som det gerne vil bruge tid på og ikke blot lektier.

“Literacy er menneskets kompetence til at afkode, forstå og anvende tegn som fx bogstaver, tal, diagrammer, grafer, tegning og billeder. En forudsætning for literacy er talesprog og pragmatisk forståelse.”

— NATIONALT VIDENCENTER FOR LÆSNING, 2018

Hvad betyder #1000BØGER?

Det betyder, at I vil have læst 1000 bøger, før barnet starter i skole. Som en hyggelig familieaktivitet, som godnathistorie, som leg og læring. Det betyder, at bogstaver og skrivning bliver en daglig og helt naturlig del af jeres hverdag - uden at det betyder at barnet skal lære at læse og skrive, før det starter i skole. Det er ikke det, der er formålet. Det er at skabe en god sprogforståelse og lyst til at lære videre.

Det lyder af meget?

Det er det også, det er netop pointen - man skal arbejde for gode vaner - men hvis man deler det ud på de 6 år, der går fra barnet bliver født til det starter i skolen er det under en bog om dagen. Nogle dage læser man 0 - andre dage læser man 5 - og de fleste vil have læst langt flere end 1000, hvis de starter tidligt. Det skal ikke være en pligt, det skal være en helt naturlig del af barnets hverdag, og det er helt okay at der er nogle dage, hvor det ikke passer ind. Men læsning er også en mulighed for at sætte farten ned og få et øjebliks afstresning i hverdagen sammen - så det kan godt betale sig at gøre plads til det. Hver dag.

IMG_7814.jpeg

Præmissen

1000 bøger handler i modsætning til hvad siger ikke om antal, men om at have fokus på højtlæsning og early literacy.

Men bag alle tallene og statistikkerne og fakta, så handler det om læselyst. Det handler om at give barnet en læsekultur, det tager med sig videre i livet. En viden om at læsning er underholdende på samme niveau som andre medier. At læsning er sjovt og værdifuldt og noget vi prioriterer.

HVAD TÆLLER?

Først og fremmest er der ingen regler. Det er ikke en konkurrence og der er ingen præmier - udover et barn med en god sprogudvikling, forståelse for bogstaver og lyst til at lære og læse. Og dem I selv beslutter jer for. Køb en ny bog ved bog nr. 100. Gå ud og spis is, når I rammer bog nr. 500. Det er helt op til jer. 

Og det hele tæller. Pegebøger, billedbøger, ebøger, tegneserier, godnathistorier og genlæsninger.
Mange børn har perioder hvor de gerne vil høre den samme bog igen og igen, og det er helt fint. Gentagelse er trygt, og det handler om at følge barnets ønsker, så de får et godt forhold til læsning.